Reeds in 1919 begon Alfons Van Bael met een danstent de kermissen te bezoeken.
In die tijd werd de tent met kar en paard vervoerd en bleef men bij de boeren in de schuren slapen.
Deze danstenten, de voorgangers van de huidige spiegeltenten, werden met palen in de grond vastgezet, daardoor gebeurde het dat de tent vastvroor, zodat ze 's winters verscheidene weken diende te blijven staan tot de dooi inzette.
 
 
In de jaren 30 kregen de tenten meer hun huidige uitzicht, er werden spiegelwanden ingehangen en men creerde knusse zithoekjes.
 
In 1934 werd bij de orgelbouwer 'Mortier' een groot dansorgel aangekocht om de tent te verfraaien. Op 10 mei 1940 (Pinksteren), toen de Duitsers België binnenvielen, stond de tent opgesteld op de kermis te Beringen-Mijn.
Halsoverkop moest men op de vlucht, echter niet zonder orgel dat de familie zelfs meenam tot in Ieper, en dit terwijl de Duitsers de spiegels over de muur van de mijnterreinen gooiden.
 
 
Na de bevrijding werd meteen de draad weer opgenomen en liet men bij schrijnwerker 'Gustaaf Peeters' te Retie een splinternieuwe tent maken.
Deze tent werd volledig vervaardigd in eikenhout en was meteen één van de mooiste tenten die ooit werd gemaakt. Ze begon haar kermisleven in 1946.
 
 
 
 
 
 
Na het overlijden van Alfons Van Bael in 1956 werd de zaak verdergezet door zijn zonen Louis en René, waarna vanaf 1965 alleen René de kermissen nog deed samen met zijn zonen.
Datzelfde jaar dacht men aan uitbreiden en kocht men de tent van Gust Laeveren uit Tessenderlo.
 
In 1969 werd er weer een spiegeltent gekocht, deze werd in de werkplaats opgeslagen. Ondertussen ging men zich ook toeleggen op de uitbating van enkele discotheken te Retie en Lommel. Na de plotse dood van pa René werden de spiegeltenten verder opgebouwd door de zonen Fons en Julien.
 
 
In 1985 moest Fons om gezondheidsredenen de tenten verkopen...
 
 
Ondertussen is Julien nog steeds in de weer met zijn danstenten in België en Nederland, ook houdt hij zich bezig met het restaureren van spiegeltenten, en er wordt ook een ouderwetse meubilering in een nieuwe rechthoekige tent gebouwd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met deze projecten zal er nog heel wat jaren gedanst en gefeest kunnen worden in deze nostalgische bouwsels van de familie Van Bael, met de geslepen spiegels, gekleurde glasramen en meer van dat fraais alom aanwezig.